Yaşar Kemal Enstitüsü kuruluyor!
Yaşar Kemal Vakfı kurucularından Zülfü Livaneli’nin liderliğinde Adana Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesi işbirliğiyle global yazarımız Yaşar Kemal hesabına enstitü kurulacak.
Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi gerçekleştirilen “Arkadaşları Yaşar Kemal’i Anlatıyor” etkinliğinde konuşan Zülfü Livaneli ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Yaşar Kemal Enstitüsü’nün kurulacağının müjdesini verdi.
Arkadaşlarının gözünden Yaşar Kemal
Büyükçekmece Belediyesi, Türk edebiyatın usta ismi kitapları yüzlerce dile çevrilen üniversal yazar Yaşar Kemal’i arkadaşlarının gözünden andı. Sanatçı – Yazar Zülfü Livaneli, Basın mensubu – Belgesel Yapımcısı Nebil Özgentürk ve Yazar – Film Yönetmeni Arif Keskiner’in konuşmacı olarak katıldığı programda konuşmacılar Yaşar Kemal ile tanışma hikâyelerini ve Yaşar Kemal ile olan hatıralarını anlattı. Takriben bir buçuk saat süren programa yurttaşlar yoğun alaka gösterdi. Programa Yaşar Kemal’in eşi ve Yaşar Kemal Vakfı Kurucularından Ayşe Semiha Baban’da katıldı.
“O’nun daha çok keşfedilecek yanları var”
Medya üyelerine konuşan Zülfü Livaneli “Dolu bir salonda Yaşar Kemal’i andık. Yaşar Kemal’in çok sevildiğini fakat yeteri kadar anlaşılmadığını onun daha çok keşfedilecek yanları olduğunu gördüm. Dünya edebiyatı açısından da, bunu iddia ederek bir “Yaşar Kemal Enstitüsü” kurulması fikrini ortaya sürdüm. Almanların Goethe Enstitüsü gibi veyahut İspanyolların Cervantes Enstitüsü gibi bizim de bir Yaşar Kemal Enstitümüz olmalı dedim. Sağ olsun sayın Başkan Hasan Akgün buna sahip çıktı, yüreğimizi ferahlattı” şeklinde konuştu.
“Hem Zeydan Karalar hem de Hasan Akgün bu projeye sahip çıkmıştır”
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Sevgili Zülfü Livaneli çok güzel bir örneklemeyle müthiş bir proje ortaya attı. “Neden Goethe Enstitüsü gibi neden Cervantes Enstitüsü gibi Türkiye’de de bir Yaşar Kemal Enstitüsü olmasın” şeklindeki ifadesi beni son derece etkiledi. Büyükçekmece Belediyesi ve Hasan Akgün olarak da bu işte varım. Aynen bu örneklerde olduğu gibi Yaşar Kemal de enstitüleştirilmelidir. Gelecek kuşaklara onun fikirlerini, dünya görüşünü, onun dünyaya vermek istediği sevgi, arkadaşlık, sulh fikirlerinin yaşatılması büyütülmesi itibariyle böyle bir enstitünün gençliğe ve geleceğe mal edilmesine inandığım için de hem Zülfü Livaneli hocamı kutladım. Zeydan Karalar Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız, sevgili arkadaşım, arkadaşım o ve ben. Ben buradan onun gıyabında konuşuyorum. Adana Büyükşehir Belediyesi de bunun liderliğini yapacaktır. Büyükçekmece Belediyesi de bunun çıraklığını yapacaktır. Ama biz ikimizde bu işte var olduğumuzu ben buradan dile getirmek istiyorum. Hem Zeydan Karalar hem de Hasan Akgün bu projeye sahip çıkmıştır” izahını yaptı.