Büyükçekmece Tarihi

Büyükçekmece Tarihi

Büyükçekmece tarihi, M.Ö. 7 yüzyıla dayanmaktadır. Bu dönemde Büyükçekmece’yi Helenlerin kurduğu tahmin edilmektedir. Büyükçekmece tarihi incelendiğinde M.Ö. 2 yüzyılda Bizans İmparatorluğu egemenliği altına girdiği görülmektedir. O dönemde Büyükçekmece, Athyra ismi ile anılmıştır.

Büyük Hun İmparatorluğu, Avar Türkleri, Bulgarlar ve son olarak Peçenekler bölgeye yaklaşsa da Büyükçekmece bölgesinde hakimiyet sağlayamamıştır. Türkler ise 1357 Bizans deltasına yerleşmiş olmakla birlikte Çatalca bölgesinde hakimiyet kurmamıştır.

Büyükçekmece’nin Osmanlı hakimiyeti altına girmesi, İstanbul’un fethi ile gerçekleştirmiştir. Bu dönemde bölge konaklama yeri olarak kullanıldığı için çok yerleşim olmamıştır. Bölgeye yoğun yerleşimler, 1829 Osmanlı – Rus savaşının hemen ardından başlamıştır. Bölge 1876 yılında Çatalca Sancağı’na bağlanmıştır. 1926’da ise Çatalca’ya bağlı bir bucak olarak ilan edilmiştir. Bağımsız bir ilçe haline gelmesi ise 1987 yılında gerçekleşmiştir.

 

Büyükçekmece
Büyükçekmece

Büyükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Büyükçekmece’nin köklü tarihini gözler önüne seren önemli sembollerinden birisidir. Köprü, Mimar Sinan’ın eserleri arasında bir şaheser olarak adlandırdığı oldukça önemli bir yapıdır. Köprünün yapım emrinin Kanuni Sultan Süleyman tarafından verildiği bilinmektedir. Bu emir, Orta Çağ’da kullanılan harap bir köprü olan Athyras Köprüsü yerine yeni bir köprü inşa edilmesi için verilmiştir. Ancak Kanuni Sultan Süleyman’ın köprünün tamamlanmasından önce vefat etmesi sebebiyle köprü, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu II. Selim tarafından tamamlanmıştır. Büyükçekmece tarihi açısından önemi büyük olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Marmara Denizi ve Büyükçekmece Gölü’nün birleşme noktasına inşa edilmiştir.

 

Büyükçekmece Tarihi
Büyükçekmece Tarihi

Büyükçekmece Sokullu Mehmet Paşa Camisi

Sokullu Mehmet Paşa Camii, Büyükçekmece’nin kendine hayran bırakan tarihi yapılarından birisidir. Halk arasında Köprübaşı Camisi olarak da bilinmektedir. Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin mimarı, Mimar Sinan’dır. Caminin kalıntılarından günümüze minare, geçit ve bir duvar kalmıştır. Ancak yine de görülmeye değer bir ihtişamı bulunmaktadır. Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin en önemli özelliklerinden birisi minaresidir. Minare yekpare taştan oyularak yapılmıştır ve tek benzeri Mısır’da bulunmaktadır. Bu açıdan oldukça eşsiz bir camidir. Tamamlanma tarihinin 1567 yılı olduğu bilinmektedir. Sokullu Mehmet Paşa Camisi’nin hemen yanında Büyükçekmece tarihi içerisinde önemli eserler olan Kurşunlu Han ve Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi eserleri bulunmaktadır.




Recommended

Reklam

radyo 45lik banner

Hesabınıza giriş yapın

Dolgu formları kaydetmek için feryat

Şifre almak

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.